Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výzva ke společné modlitbě

22. 4. 2020

Před několika lety vytvořilo OFS BS San Francesco Rosetum v Miláně (důlní BS) a sdružení Alba, vzniklé v Turecku z iniciativy Fethullah Gulen a přítomné v Itálii v turecké diasporě,  skupinu nazvanou „Tenda di Damietta“, jejímž účelem je realizace a podpora mezináboženského dialogu způsobem inspirovaným setkáním svatého Františka z Assisi a sultána Malika Al Kamila, které se konalo roku 1219 v Damiettě (Egypt).

Dnes... zve Tenda di Damietta všechny muže, ženy a děti dobré vůle ke chvíli reflexe a modlitby, tiché a osobní, abychom prosili o ukončení pandemie, aby - jak je symbolizováno obrazem v letáku - rány způsobené tímto zraněním se mohly stát základem pro založení nové společnosti, která s ohledem na univerzální mír upřednostňuje harmonii, solidaritu a společenství mezi národy.

Spojen v modlitbě

Attilio Galimberti, člen předsednictva CIOFS
(překlad: Markéta Terezie Kubešová OFS, zástupce do mezinárodní rady)


V letáku je text : "Máme li se uzdravit, nezapomínejme na svá zranění. Zveme všechny muže, ženy a děti dobré vůle k tiché modlitbě u sebe doma 22. dubna ve 21 hod. Připomínáme slova papeže Františka, Fethullah Gülen, Rav Riccarda Di Segni, ctihodného otce  Paisala Visalo.

Velmi mnoho lidí pochopilo, že nikdo sám sebe nespasí. Tváří v tvář tak velkému utrpení, kde je autenticky hodnocen vývoj našich národů, zažíváme Ježíšovu kněžskou modlitbu: „Aby všichni byli jedno“. Přijetí Pána znamená přijetí naděje: to je síla víry, která nás osvobozuje od strachu a dává nám naději.

Papež František - 27. března 2020 mimořádný okamžik modlitby

Další důležitou věcí, kterou můžeme udělat, je klepat na dveře Boha všeho lidstva s truchlícím srdcem a prosbou. Proto vyzývám všechny, aby se modlili za zdraví a záchranu lidstva v této těžké době. Kéž Bůh, nejvýš soucitný, zachrání lidstvo před touto pandemií, vyléčí nemocné a dá vytrvat těm, kteří ztratili své milované.

M. Fethullah Gülen - 13. března 2020

Tradiční židovský náboženský recept pro takovéto okolnosti  (a nejen pro ně ), kromě dodržování lékařských doporučení, je aložen na třech bodech : sociální solidarita (protože ostatní lidské bytosti jsou ve větším riziku než my), modlitba (protože v lidské perspektivě vše nekončí ) a přizpůsobení vlastního chování ... což je možná ta nejobtížnější věc.

Rav Riccardo Di Segni - Il Messaggero, 19. března 2020

Tato situace má velký potenciál pomoci každému z nás snížit naše sobecké chování a postoje a zvýšit naši štědrost na podporu druhých. Musíme zůstat ve spojení a povzbuzovat lidi, aby vyjádřili své vnitřní dobro, což nakonec pomáhá ostatním.

Ctihodný Phra Paisal Visalo - 25. března 2020