Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oslavme 5. výročí Encykliky Laudato si!

12. 5. 2020

24. května 2015 podepsal svatý otec František Encykliku Laudato si. Tato úžasná encyklika oslovila nejen katolíky, ale také širokou veřejnost. 

Při příležitosti pátého výročí od vydání encykliky Laudato sì papež František vyzývá všechny katolické komunity k účasti na týdnu Laudato sì od 16. do 24. května. Cílem týdenního programu je zapojit 1,3 miliardy katolíků do ambiciózní akce na ochranu našeho společného domova, protože katolická církev, která zahrnuje šestinu světové populace ve více než 220 000 farnostech hraje jedinečnou a životně důležitou roli při řešení ekologické krize.

Národní rada proto navrhuje oslavit týden Laudato si:

Pojďme v týdnu od 16. do 24. května půl hodiny denně vnímat krásu Božího stvoření – vyjděme každý den do přírody v okolí (parku, zahrady, lesa apod.), žasněme a s naším svatým Františkem se modleme Chvalozpěv stvoření. A možná, že nás při tom i napadne, jak žít skromně podle jeho vzoru.

Také náš generální ministr Tibor Kauser nás vyzývá, abychom nenechali tuto papežovu encykliku, která je nám, sekulárním františkánům, tak blízká, zasunutou v knihovně, ale abychom se k ní znovu vraceli. Dokonce byl vypracován dokument s návodem, jak encykliku studovat, který v překladu našich slovenských bratří najdete na webových stránkách SFŘ.