Jdi na obsah Jdi na menu
 


Františkánské misie

25. 2. 2009
Evangelizace - misie
14 denní misie v jedné z našich farností,

zaměřená především na nekřesťany a hledající.

 

 

 
Ale jak mohou hlásat, jestliže nebyli posláni? (…) II. Vatikánský koncil dal na tuto otázku jasnou odpověď: Církev „je povinna jít do celého světa a hlásat evangelium všemu stvoření, protože tak jí to Bůh uložil.“ A na jiném místě čteme: „Celá církev je misionářská a proto hlásat evangelium je základní povinností Božího lidu.“
Milí bratři a sestry z františkánské rodiny, kteří vnímáte, že vás Pán volá, abyste šli hlásat Krista k lidem, kteří Ho neznají, chtěl bych vám nabídnout účast na zapojení se do evangelizační činnosti v rámci naší františkánské rodiny.
Jedná se o podobný projekt, který již dělají např. naši bratři v jedné severoitalské provincii. V našich poměrech by se to dalo přirovnat např. k Antiochii nebo evangelizačním aktivitám, které se konaly v rámci dominikánské rodiny.
Kdo?
Měl bych představu, že by to byla společná práce podobně smýšlejících bratří a sester z řad našich tří řádů (kapucíni, františkáni, minorité), františkánských sester, terciářů a františkánské mládeže.
Tedy především františkánská rodina. Účast by mohla být podle času, darů a schopností. Někdo by se mohl zapojit vařením, někdo modlitbou, někdo přednáškami (pro farníky i nevěřící), svědectvími, někdo praktickou organizací, atd.
Kdy?
Měl bych představu, že akce by mohla proběhnout někdy v září/říjnu roku 2009 a mohla by trvat asi týden, přičemž by všichni nemuseli být přítomni celý týden. Tomu by předcházela společná setkání, kde by se tato akce připravovala a modlilo se za ní. První z nich proběhne 3. března v Uherském Hradišti ve františkánském klášteře.
Kde?
Protože podobné akce, se kterými jsem se setkal nebo se jich účastnil v minulosti měly často menší úspěch proto, že chyběla návaznost, navrhuji, aby se konala tam, kde žijí např. bratři nebo alespoň nějaká složka františkánské rodiny. Napoprvé bych volil asi místo s přítomností bratří.
Jak?
Konkrétní realizaci (místo, čas, způsob) bych rád nechal ve velké míře na přípravné skupině, která by se sešla v březnu a pak to předložil ke schválení v našich vedeních. Co se týká mé předběžné představy, tak bych rád celý projekt směroval k lidem, kteří nejsou aktivně věřící a do kostela nechodí (tzn. je tu rozdíl od klasických lidových misií, kde se jedná o jinou cílovou skupinu). Součástí přítomnosti evangelizační skupiny na daném místě by mohlo být: modlitba za hledající a nevěřící lidi na daném místě, půldenní nebo večerní program, na který bychom osobně pozvali obyvatele místa buď formou letáku nebo osobního pozvání. Kontakt s určitými skupinami lidí a případný program pro ně na základně. Formace věřících pro kontakt s těmi, kdo hledají svou víru, atd.
 

V Uherském Hradišti dne 21. 12. 2008

         Díky bratr P. Jakub František Sadílek OFM

Přikládám v příloze dotazník pro ty, kdo by se chtěli do této činnosti nějak zapojit.
Především prosím o modlitbu.