Jdi na obsah Jdi na menu
 


TERCIÁŘSKÉ LISTY červen 2015

Byl oznámen název nové papežské encykliky

Laidati siVatikán. Tiskové středisko Svatého stolce oznámilo název nové encykliky a čas a místo konání její prezentace. Encyklika nese název „Laudato si´ – Tobě buď chvála“, což jsou první slova známého Chvalozpěvu stvoření svatého Františka z Assisi. Její podtitulek upřesňuje, že se zabývá péčí o společný dům. Encyklika bude představena 18. června v 11 hodin, a to nikoli v sále tiskového střediska, jak je zvykem, ale v synodní aule Pavla VI. Představí ji předseda Papežské rady Iustitia et Pax kardinál Peter Turkson, pravoslavný metropolita Pergamu John Zizoulas, zástupce ekumenického patriarchátu, a profesor John Schellnhuber, zakladatel a ředitel Postupimského ústavu pro výzkum dopadů klimatu. (pfž)

 

 

K volební kapitule

Národní rada SFŘ ČR 2015 - 18

 

nr-2015-18.jpg1. řada zleva: Jiří Bonaventura Štivar OFMCap,  Ing. Jaroslav Antoš (zástupce ministryně, MBS Krnov), Lucie Mondeková (členka rady, delegátka pro MBS Plzeň, MBS Praha u Panny Marie Andělské), JUDr. Václav Němec (formátor, MBS Petrovice u Karviné), Jana Heroutová (členka rady, MBS Jihlava), Lucia Spodniaková (slovenská zástupkyně mezinárodní rady CIOFS a členka „Národnej rady Františkánského svetského rádu na Slovensku“; Fiľakovo) a P. Peter Gallik OFMConv (národní duchovní asistent „Františkánského svetského rádu na Slovensku“; Brehov), P. Petr Petřívaldský OFMCap

2. řada zleva: Benjamin Jeremiah Vail (náhradník členky mezinárodní rady, MBS Brno-Husovice),  Luboš Kolafa (sekretář, MBS Plzeň), Mgr. Hana Reichsfeldová (ministryně, MBS Uherské Hradiště), Marie Magdalena Janáčková (členka mezinárodní rady, MBS Brandýs nad Orlicí), Markéta Strašíková (ekonomka, MBS Čáslav)

Pár poznámek k velehradské kapitule:

Luboš jako člen končící Národní rady a zároveň jako kandidát na sekretáře nové NR se spolu se mnou a cca dalšími 70 zástupci MBS z celé republiky a hosty zúčastnil volební kapituly 5. – 7. 6. 2015 na Velehradě. Ubytováni jsme byli ve Stojanově domě a tam také probíhala všechna jednání, bohoslužby a další doprovodné akce. Jednání bylo vcelku náročné (časově i fyzicky, vedro zvenku pronikalo i do jednací místnosti) a napínavé (chyběl kandidát na formátora a také poslední volba dvou členů rady z pěti kandidátů byla vzrušující). Ale – jak správně poznamenal po volbách u večeře kdosi u společného stolu - to lidské připravila rada zodpovědně (v pátek jednala ještě do pozdní noci), ale až vedení – jak věříme – Duchem svatým dovedlo volby do šťastného konce. Byl čas i na radostné sdílení, návštěvu velehradské baziliky a blízkého okolí, i možnost svátosti smíření se někomu dostala. Zajímavá byla i beseda se slovenskými hosty a pohled na život sekulárních františkánů za naší východní hranicí. V neděli po obědě jsme se rozjížděli do svých domovů, někteří i s využitím nabídky některých bratří a sester, kteří přijeli autem, k přiblížení na nádraží (díky do Zlína!).

Máme tedy novou radu, silně obměněnou a se silným procentem žen v jejím složení. Máme i historicky první ministryni – ženu, Hanku Reichsfeldovou. Přejme jí a všem členům a členkám nové Národní rady Pokoj a dobro! v jejich náročné službě a již dopředu Pán Bůh zaplať! Priority a směřování nové ministryně, s nimiž nás v neděli dopoledne seznámila (určitě se k nim ještě vrátíme), a citlivý, ale přitom asertivní způsob řízení našeho velehradského společenství dává tušit, že vedení českého SFŘ je nadále v dobrých rukou. Lidských i Božích. (jaš)

 

Usnesení volební kapituly Národního bratrského společenství

6. 6. 2015 na Velehradě

  • Skrze Ducha svatého (např. eucharistickou adoraci) obnovovat františkánské povolání
  • Prohlubovat bratrské vztahy mezi sebou, mezi MBS i mezi národním a mezinárodním společenstvím
  • Otevřít naše společenství členům našich rodin, sousedům a lidem v okolí
  • Zřídit týmy pro formaci, přítomnost ve světě a pro změnu Národních stanov
  • Připravit nevolební kapitulu, projednat ji s MBS do konce listopadu a svolat v lednu 2016
  • Národní kapitula zavazuje NR, aby do nejbližší nevolební kapituly v rámci volebního řádu jasně stanovila pravidla pro volbu 2 členů národní rady bez určení služby v souladu s generální konstitucí – jedna volba na 1 pozici (lfk)
  •  
  • Informace z XIV. Generální a volební kapituly SFŘ v roce 2014
  • Přítomnost sekulárních františkánů ve světě.
  • Místní rady ať podporují studium a implementaci do běžného života apoštolské exhortace „Radost evangelia” (Evangelii gaudium). Ať podporují aktivní účast SFŘ na velkých církevních událostech, a to nejen na diecézní úrovni. Ať podporují práci na postulaci v kauzách svatých sekulárních františkánů. Sekulární františkáni by měli zintenzivnit účast a odhodlání, aby jejich péče o Boží stvoření v našem světě byla účinná, protože celosvětové zhoršování ekologických systémů způsobené lidskou činností se projevuje různými způsoby. (lfk)

    Dny víry v Praze

    Probíhaly od 30. 5. do 6. 6. v našem hlavním městě. Každý den byl plný zajímavých přednášek, divadla, koncertů a besed. Přijela jsem do Prahy v sobotu 6. 6. s manželem a synem a mé první kroky vedly ke kostelu Panny Marie Sněžné. Po modlitbě v kostele „Pane, veď mě svým svatým Duchem“ jsem vyšla ven. Tam stál P. Antonín Klaret, který mně na cestu řekl legrační vtip. Vydala jsem se Karlovou ulicí na Kampu, kde sloužili bratři augustiniáni mši svatou pod širým nebem v češtině, angličtině a španělštině. Byl horký den, po Vltavě pluly lodě a šlapadla. V chládku u vody jsem přečkala parné poledne. Pak jsem došla do Karmelitské ulice k Pražskému Jezulátku. Poseděla jsem u fotografie papeže Benedikta VI., modlícího se u Jezulátka za rodiny. Pokračovala jsem zpět do centra Prahy, až jsem došla ke kostelu sv. Jiljí, kde jsem si prohlédla zajímavou výstavu o rodině. Byla plná fotografií s komentáři o vývoji dítěte, o úloze matky a otce v rodině. Krásná. Na Staroměstském náměstí jsem poobědvala u stánku s Němci. Milé setkání. Šla jsem do františkánské zahrady posedět a poslechnout si kapelu Hrozen. Vedle mě seděla starší paní. Daly jsme se do řeči a náhle k nám přišly dvě ženy z misijní skupinky a zvaly nás na program do kostela – výtvarnou dílnu italského umělce Guida Dettoniho. Starou paní, která léta nebyla v kostele, to zaujalo, a tak jsme v kostele se zavřenýma očima modelovaly Pannu Marii z jemné hmoty. Hmota se dala ztvrdnout do vody a umělec ji pak vyfotografoval. Bylo zajímavé, co krásy se skrývalo v této hmotě. Výtvarná díla mnohých z nás se pak promítala na velké obrazovce před vchodem do kostela. Čekala jsem na svoji kamarádku, se kterou jsem navštívila Františkovu kafírnu. Chtěly jsme si trochu popovídat, ale hned se nám začala věnovat paní, která nám přinesla kávu. Když zjistila, že si chceme povídat ve dvou, poodešla, ale hned nato se k nám přidala jiná, která seděla u vedlejšího stolu. Ptala se mě na místa, kde jsem chodila. Mezitím se otevíraly dveře a s námi se vítali bratři františkáni, Jakub, Vianey, Antonín, sestry Lucie, Maxmiliána a další. Ani nevím, jak se kdo jmenoval, ale setkání s nimi bylo moc milé a přátelské. Po soukromí byla veta. Ještě jsme dostaly na cestu koláčky, když jsme vycházely z kafírny. Šly jsme po Národní třídě směrem k Vltavě. Na Střeleckém ostrově jsme pozorovaly vzdálené Hradčany. V kapse jsem měla dárky od misionářů - balonky a lízátko pro mého syna, který mezitím sehrával v Modřanech turnaj v pink pongu. A bojoval výborně, odvezl si z Prahy vítězství. Při zpáteční cestě jsem vyprávěla synovi i manželovi, kde jsem všude chodila. Na tento Den víry budu dlouho vzpomínat. Deo gratias. (jap)

     

    Adopce na dálku - Dopisy z Indie

    1) Dopis otce biskupa:

    Drazí,

    srdečné velikonoční pozdravy Vám zasílá Mons. Anthony Poola, biskup diecéze Kurnool, a všechny adoptivní děti. Kéž velikonoční doba obnoví náš život a občerství našeho ducha. Věřím, že všechny naše půsty, modlitby a almužny nám pomohou být jedné mysli a jednoho srdce s Ježíšem.

    Děti se pečlivě připravují na pololetní zkoušky a mnoho z nich již skládá zkoušky před komisí. Jsem velmi rád, že jsem mohl nedávno navštívit mnoho výročních a rozlučkových dní našich škol a učilišť.

 

Jsme též rádi, že Vám můžeme sdělit, že jsme poskytli dětem a studentům vše potřebné díky Dětskému sponzorskému programu. Děti i studenti jsou motivováni ke studiu a věřím, že vzdělání dokáže proměnit jejich životy a celou jejich budoucnost. Děti se pilně učí a prospívají. Všechny obdržely prostřednictvím Dětského sponzorského programu tolik potřebnou pomoc pro výuku.

Děti jsou milé, společenské a plné zájmu dělat něco krásného pro společnost. Účastní se mnoha společenských programů a kroužků, jako např. shromáždění, slovní projev, psaní esejí, dramatický kroužek atd. Je pro mne velkou radostí pozorovat tyto děti, jak dobře prospívají a vyrůstají ve zbožnosti, s vytrvalostí a odhodláním dosáhnout v životě svých cílů.

Opět s vděčností děkuji za Vaše neocenitelné modlitby, přání všeho dobrého a úžasnou podporu všem mým dětem a diecézi.

Kéž velikonoční radost zůstává s Vámi nyní i vždycky,

Radujme se, Pán byl vzkříšen, a vzkřísil nás. Aleluja !

V modlitbách a s požehnáním

+ Anthony Poola, biskup Kurnoolu

2) Dopis sponzorovaného dítěte:

Drazí,

velikonoční pozdrav Vám zasílá Vaše sponzorované dítě. Jak se Vám daří? Děkuji Vám za Vaše vánoční přání. My všichni jsme v pořádku a daří se nám dobře.

Prožili jsme nádherné oslavy Vánoc a také školní výroční den. Náš otec biskup nám rozdal vánoční dárky a sladkosti. Já mám radost ze svých přátel, s kterými sdílím svůj život (pozn.: žáci během týdne bydlí společně na internátě a víkendy tráví s rodinou). Vzpomínám na vás všechny s vděčností a láskou.

Ve škole jsem dostal dobré známky a nyní se připravuji na další test. Hodně se učím, abych měl dobré známky. Mám velmi dobré učitele, kteří mne povzbuzují.

Doma jsou všichni zdrávi. Domů pojedu 23. dubna na letní prázdniny. Budu pomáhat rodičům v domácnosti. Na Velikonoce budeme mít krásnou oslavu v kostele a také doma. Se svými rodiči půjdu na půlnoční mši (pozn.: velikonoční vigilii).

Přeji Vám radostné velikonoční svátky.      

Vaše milující sponzorované dítě Uday Kumar

 

Ohlédnutí za setkáním 16. 4. 2015

 

Na velikonočním setkání jsmnoviciat-2015-sliby.jpge prožili dvě radostné události:

Vstup do noviciátu

sester Dáši Spíralové a Helenky Osmani a

 

 

 

 

bratrskou vizitaci volby-2015.jpgze strany

 

Národní rady SFŘ,

 

 

 

 

volby-2-2015.jpg

kterou u nás provedl ministr bratr Jiří Šenkýř.

 

 

 

 

KALENDÁŘ do konce roku 2015

Modlitební setkání s formací:

3. září, 1. října, 5. listopadu a 3. prosince.

Setkání MBS SFŘ s adorací a Mší svatou:

17. září, 15. října, 19. listopadu a 17. prosince.

 

SLAVÍME v červnu, červenci, srpnu a září 2015

Profese:

Jitka Anežka Polívková  a Pavel Václav Polívka, 10. 6. 1984

Marie Consolata Lhotová, 24. 6. 2003

Marie Františka Kryslová, 23. 7. 1977

P. Ondřej Bonaventura Čapek, 23. 8. 2003

Jana Anežka Pachnerová, 15. 9. 2011

Pavla Františka Ženíšková a Karel František Ženíšek, 17. 9. 1985 30 let

 

Narozeniny:

Anna Ludmila Srbová, 9. 6. 1941

Libuše Antonie Schödlbauerová, 13. 6. 1980 35 let

Luboš František Kolafa, 13. 6. 1954,

Miroslav Šimon Němec, 20. 6. 1938

Libuše Antonie Světlíková, 2. 7. 1925 90 let

Karel František Ženíšek, 2. 7. 1946

Václav František Pták, 9. 7. 1928

Oldřich Prokop Rosůlek, 12. 7. 1941

P. Ondřej Bonaventura Čapek, 16. 7. 1980 35 let

Anna Pavla Kroyová, 17. 7. 1930 85 let

Věra Františka Lodrová, 23. 7. 1929

Milan Ludvík Kučera, 9. 8. 1946

Jiřina Benigna Křížková, 21. 8. 1925 90 let

Jaroslav Antonín Šedivý, 22. 8. 1961

Ludmila Blanka Škodová, 12. 9. 1932

Přejeme hojnost Božího požehnání!

 

Redakční rada: Pavla Františka Ženíšková, Karel František Ženíšek, Luboš František Kolafa, Milan Ludvík Kučera, Jana Anežka Pachnerová, Jaroslav Antonín Šedivý.