Jdi na obsah Jdi na menu
 


kurz šití ornátů a jiných liturgických rouch, opravy

Vážené spolusestry III. řádu sv. Františka,

navízím vám kurz šití ornátů a jiných liturgických rouch, opravy těchto předmětů a také rady pro praní a údržbu.

Proč? Všimli jste si, že nejšpinavější při mši svaté je pan farář ? Je ošuntělý, páchne plísní a kolem krku, má na ornátu černý mastný proužek. Tak je to v 80% našich farností.
 Jestli jste ještě nedomyslely, že pan farář je chlap, který by rád chodil i k oltáři upravený a nebo je to stařík, který potřebuje už i péči o civilní oblečení, protože sám nezvládá, prosím vás o změnu přístupu k této otázce. Ať už jde o spořádaného čistotného kněze, nebo ty ostatní, každý potřebuje aby jeho oblečení podléhalo běžné údržbě, ať jde o civil, nebo liturgická roucha.Proto jsem se rozhodla vést kurzy, ve který se naučíme všímat si toho, co v kostele mohou zvládnout ženské ruce.
Ušít moderní ornát není nákladná záležitost  /500-700Kč v zahraničí 900E/ a dá se ušít za jeden den. Případná výšivka pak trvá o něco déle, dle náročnosti. Tedy můžete vybavit svůj kostel v ším novým. Ale pozor !!! Nic nevyhazovat!! Staré věci se dají velice dobře zužitkovat. Jak ? Tělo ornátu se dá ušít z moderní nemačkavé, dobře pratelné látky a jako ozdova se dá použít vyšívka z rozpadlého ornátu, která se dá opatrně sundat.
Jak tedy realizovat tyto kurzy ?
Ráda bych využívala soboty, protože ve všední den hlídám vnoučata a některé z vás budou ještě chodit do práce.
Sester se zájmem  o tuto práci se může sejít více i z okolí. Přinesou si třeba konkrétní věc k opravě, na které si můžeme demonstrovat, co s tím udělat. Mohou přinést i ornáty, které už dosloužily, a můžeme si na nich ukázat, co se z nich dá ještě zachránit.  Jedna poznámka. Nejezdím autem, tak to bude bez šičího stroje, nebo kurz musí proběhnout tam, kde nějaký šicí stroj bude.
Po dohodě místa a termínu, klidně k vám dojedu. Tady máte na mne všechy možné kontakty :

Jitka Polívková  Ke Střílně 463, 330 08 Zruč-Senec okres Plzeň-sever

polivkovi.senec@seznam.cz   t.č. 736514497

Pokoj a dobro Jitka Anežka Polívková