Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pětinedělní pobožnost k uctění sv. Františka

5. 9. 2009

1. NEDĚLE: VÍRA SVATÉHO FRANTIŠKA

"Přilněme vždy a všude ke svaté víře a věřme pokorně všemu, čemu nás učí!"

Modlitba: Ó můj Bože! Právem od nás požaduješ, abychom žili podle svaté víry a přinášeli hojné ovoce ctnosti a svatosti, protože Ty jsi nás povolal ve své lásce k pravé víře. Ale přece jsem dosud nedbal Tvého osvícení, Tvých ponaučení a vnuknutí, která jsi mi vštípil do srdce skrze svatou víru a tím jsem Ti dal najevo, že si svaté víry málo vážím. Lituji tohoto svého velkého nevděku z celého srdce a prosím Tebe, Trojjediný Bože, posilni, rozžehni a rozmnož moji víru. Uděl mi prosím milost, abych ve všem svém konání a jednání se dal vést svatou vírou podle příkladu svatého Otce Františka.

Služebníku Boží, Serafínský Otče! Pomoz nám svojí přímluvou, abychom podle svaté víry žili a statečně tento poklad víry hájili. Ty jsi chtěl prolít svou krev za svatou víru, prosíme, abychom i my, tvé děti, byli ochotni vše pro ni obětovat, podle ní žít a v ní také zemřít. Amen.

Nyní vykonej některou z následujících pobožností:

1. 5x Otče náš, 5x Zdrávas Maria, 5x Sláva Otci.

2. Uctění svatých 5 ran svatého Františka.

3. Litanie ke svatému Františkovi.

4. Hodinky ke svatému Františkovi. (Nebo křížovou cestu.)

2. NEDĚLE: NADĚJE SVATÉHO FRANTIŠKA

"Důvěřujte v Pána! On vás povede po pravé cestě a pomůže vám ve vší vaší nouzi."

Modlitba: Všemohoucí Bože! Ty jsi plný lásky k nám a nepřestáváš nám prokazovat dobrodiní. Máme v Tebe skládat celou svou důvěru a od Tvé lásky očekávat vše, co pro časný život potřebujeme. Ale jak často jsem byl malověrným a nedůvěřivým, když jsi mne zkoušel a nějaké neštěstí na mne dopustil! Lituji nyní, čím jsem se prohřešil proti Tvé Svaté Prozřetelnosti. Chci následovat svatého Františka v jeho celé důvěře v Tebe.

Ó svatý Otče! Přispěj nám svou přímluvou, aby předobrý Bůh naši naději posílil, přispěl nám v našich potřebách a vypros nám milost Boží, abychom všecka pokušení přemohli a věčné slávy dosáhli. Amen.

(Ostatní jako 1. neděli)

3. NEDĚLE: LÁSKA SVATÉHO FRANTIŠKA

"Jak blažení a požehnaní jsou ti, kteří Boha milují!"

Modlitba: Ó Bože a Pane můj! Jak jsem to mohl učinit, že jsem Tebe, své Nejvyšší, Nejvznešenější a vší lásky Nejhodnější Dobro, svého předobrého Otce a Nejlaskavějšího Dobrodince, tak málo miloval! Z celého srdce lituji svého nevděku a všech svých hříchů, kterými jsem Tebe, nekonečnou Lásku, tak často urážel. Na vždy odevzdávám se Tvé Lásce, Tvé službě. Chci vždy příklad svatého Františka následovat, a jako on Tě celým srdcem milovat. Jako on chci i já volat: "Můj Bůh, mé všecko!"

Svatý Otče! Přispěj mi na pomoc, abych byl roznícen láskou k Bohu. Nikoho a ničeho nechci více milovat, jedině Boha, On jediný je hodný veškeré lásky. Vše ostatní chci jen v Bohu a pro Boha milovat. Amen.

(Ostatní jako 1. neděli)

4. NEDĚLE: HORLIVOST V MODLITBĚ SVATÉHO FRANTIŠKA

"Milost modlitby musí být předmětem naší touhy, neboť bez modlitby neděláme žádné pokroky ve službě Boží a nedosahujeme vůbec ničeho."

Modlitba: Ó Bože! Ty jsi věčná a Nejvznešenější Bytost, můj Stvořitel, Vykupitel a Posvětitel! Tobě jedině náleží nejvyšší pocta, chvála a dík. Tys mi dal tak snadný prostředek, modlitbu, abych si Tvé milosti získal. Jak nedostatečně jsem až dosud dbal na to, abych se modlil. Jak jsem mnohou povinnou modlitbu opomíjel, nebo jen s roztržitostí vykonával. Jak se musím zastydět, když obrátím oči na Tvého věrného služebníka, Františka, který celé noci rozjímal a v horlivé modlitbě probděl a planul zbožností. Lituji nyní všech svých hříchů a prosím Tebe, dobrotivý Bože, rač mně milost udělit, aby má modlitba vždy vycházela ze srdce.

Ó svatý Otče! Vypros mi mocnou přímluvou u Boha, abych Tebe v modlitbě následoval a Ducha Svatého v modlitbě dostal. V rozjímání chci uvažovat o vznešené pravdě svaté víry a jen v modlitbě radost, útěchu a sílu hledat až do smrti. Amen.

(Ostatní jako 1. neděli)

5. NEDĚLE: SVATÝ FRANTIŠEK, PRAVÝ OBRAZ JEŽÍŠE UKŘIŽOVANÉHO

"Všichni jsme povinni řídit se příkladem, který nám Pán Ježíš Kristus svým životem ukázal."

Modlitba: Z celého srdce vzdávám Tobě, Nejdobrotivější Bože, díky za všecka dobrodiní, která Tvá láska mně prokázala, zvláště za to, že jsi mne povolal do rodiny svatého Františka. Kéž bych se choval jako člověk, hodný této veliké milosti! Musím však vyznat, že ačkoli nosím šat třetího Řádu a slíbil jsem následovat svatého Františka, že ještě stále málo svatě žiji a málo se snažím dosáhnout dokonalosti tohoto světce. Nejlaskavější Ježíši! Svatý František toužil jen po tom, aby byl s Tebou ukřižován, aby Tobě víc a víc se podobal, s Tebou aby byl živ a pro Tebe trpěl. Na odměnu této lásky a touhy vtiskl jsi mu Své svaté rány, aby se stal pravým obrazem Tvým. Dej mi milost Tebe následovat a Tobě se víc a víc podobat.

Svatý Otče, pomáhej mi svou mocnou přímluvou a vypros mi na Bohu milost, abych své povinnosti vždy víc a více poznával a věrně je plnil. Dej, aby rány Tvé a rány Božského Vykupitele, život Tvůj a svatý život Pána Ježíše staly se nejmilejším předmětem mého rozjímání. Kéž mohu i já v pravdě zvolat: "Živ jsem, nežiji ale já, nýbrž je ve mně živ Kristus!" Vypros mi, abych byl v životě věrným Tvým dítkem a v nebesích se jednou s Tebou radoval. Amen.

(Ostatní jako 1. neděli)