Jdi na obsah Jdi na menu
 


Novéna k Neposkvrněné Panně Marii

23. 11. 2008

Přípravná novéna na slavnost Neposkvrněného Početí Panny Marie
(začíná 29. listopadu)

 

Přípravná modlitba pro každý den novény

Přijď, Duchu svatý, naplň srdce svých věrných a zapal v nich oheň své lásky.
V. Sešli z nebe svého Ducha svatého.
O. A obnovena bude tvář země.

Modleme se:
Ó Bože, jenž jsi srdce svých věrných osvícením Ducha svatého poučil, dej, abychom skrze téhož Ducha svatého dobré poznali a z Jeho potěšení se vždycky radovali. Pro Ježíše Krista, Pána našeho. Amen.

Modleme se:
Ó nejčistší Panno Maria! Beze skvrny hříchu počatá a od prvního okamžiku všecka krásná a Neposkvrněná! Blahoslavená Panno Maria, milostivá Matko Boha mého, Královno andělů a lidí! Nejpokorněji pozdravuji Tebe jako Matku svého Vykupitele, který, ačkoli je pravý Bůh, Tebe ctil, miloval a poslouchal a tak mne naučil, jak velice i já Tě mám ctít a milovat. Prosím Tebe, přijmi milostivě pobožnost, kterou v této novéně Tobě obětuji. Ty jsi bezpečným útočištěm kajících hříšníků, a proto i já právem se k Tobě utíkám. Ty jsi Matkou milosrdenství, a proto, dáš se jistě obměkčit naší bídou. Ty jsi po Pánu Ježíši nadějí mou veškerou, a proto jistě se zalíbením přijmeš důvěru mou. Přijmi mne za své dítko, abych opravdu mohl říci: Ukaž, že jsi Matka! (Nyní se pomodli 9krát Zdrávas Maria, 1 Sláva Otci a modlitbu pro každý den viz dále)

PRVNÍ DEN (29. listopadu)

Neposkvrněná Panno, u nohou Tvých klečím a raduji se upřímně s Tebou, že jsi byla od věčnosti Matkou věčného Slova vyvolena a hříchu dědičného uchráněna. Děkuji a dobrořečím Nejsvětější Trojici, že Tě při Tvém početí tolika přednostmi obohatila, a prosím Tě pokorně: Vypros mi milost, abych v sobě vítězně přemáhal všecky hříšné žádosti, které hřích dědičný ve mně zanechal. Pomáhej mi v tomto boji a učiň, abych nikdy nepřestal Pána Boha svého milovat. (Nyní se pomodli Litanie loretánské nebo následující modlitby)

V. Všecka jsi krásná, ó Maria.
O. Všecka jsi krásná, ó Maria.
V. A poskvrny není na Tobě.
O. A poskvrny není na Tobě.
V. A tys sláva Jeruzaléma.
O. Tys radost Izraele.
V. Tys čest lidu našeho.
O. Tys přímluvkyně hříšníků.
V. Ó Maria.
O. Ó Maria.
V. Panno nejmoudřejší.
O. Matko nejdobrotivější.
V. Oroduj za nás.
O. U Pána Ježíše Krista přimlouvej se za nás.
V. Bez poskvrny bylo, Panno Tvé početí.
O. Oroduj za nás u Otce, jehož Syna jsi porodila.

Modleme se:
Bože, jenž jsi Neposkvrněným početím Panny Marie  Synu svému důstojný stánek připravil, prosíme Tebe, jenž jsi ji pro předvídanou smrt Syna svého od veškeré poskvrny hříchů uchránil, dej, abychom i my na její přímluvu přišli k Tobě čistí. Pro Krista, Pána našeho. Amen.

Všemohoucí, věčný Bože, smiluj se nad služebníkem svým, nejvyšším pastýřem naším N. a veď ho ve své dobrotivosti po cestě spasení věčného, aby s pomocí Tvou vyhledával co se Tobě líbí, a pak tak veškerou svou silou konal. Rač, ó Pane, pokorné prosby naše milostivě vyslyšet, učiň, ať jenom o to žádáme, co se Tobě líbí. Pro Ježíše Krista, Pána našeho. Amen.

DRUHÝ DEN (30. listopadu)
(Přípravná modlitba jako první den)

Ó Maria, Neposkvrněná lilie čistoty! Raduji se s Tebou, že jsi byla od prvního okamžiku svého početí obdařena vrchovatou mírou milosti! Klaním se Nejsvětější Trojici a díky vzdávám, že Ti tak vznešené milosti udělila, a pokořuji se před Tebou co nejvíce, poněvadž sám mám tak málo milosti. Ty, která jsi byla obdařena tak velikým bohatstvím milostí, popřej i mé duši z tohoto přebytku a dej, abych měl podíl na pokladech Tvého Neposkvrněného početí. (Litanie nebo modlitby jako první den)

TŘETÍ DEN (1. prosince)

Ó Maria, tajuplná růže čistoty! Raduji se s Tebou, že jsi ve svém Neposkvrněném početí tak slavně zvítězila nad pekelným hadem a že jsi beze skvrny hříchu dědičného byla počata. Velebím srdečně Nejsvětější Trojici a díky jí vzdávám, že Ti tuto přednost udělila. Prosím Tě, vypros mně statečnosti a síly, abych všecky úklady zlého nepřítele přemáhal a duši svou žádným hříchem neposkvrnil. (Ostatní jako první den)

ČTVRTÝ DEN (2. prosince)

Ó Maria, zrcadlo neporušené čistoty! Cítím upřímnou radost, že Ti hned při Tvém početí uděleny byly vznešené a dokonalé ctnosti se všemi dary Ducha svatého. Velebím Nejsvětější Trojici, že Tě obdařila těmito přednostmi, a prosím Tě, Matko dobrotivá; vypros mi, abych horlivě a ctnostně jednal a tak si zasloužil dary a milosti Ducha svatého. (Ostatní jako první den)

PÁTÝ DEN (3. prosince)

Ó Maria, zářící měsíci čistoty! Raduji se s Tebou, že tajemství Tvého Neposkvrněného početí se stalo počátkem spásy pro veškeré lidstvo a radostí celého světa. Dobrořečím Nejsvětější Trojici, že Tvou vznešenou osobu tak povýšila a oslavila. Prosím Tebe o milost, abych měl užitek z utrpení a smrti Pána Ježíše, Tvého Syna, aby Jeho krev, vylitá na kříži, nebyla pro mě ztracena, nýbrž abych šťastně žil a věčné spásy došel! (Ostatní jako první den)

ŠESTÝ DEN (4. prosince)

Ó Maria, zářící hvězdo Neposkvrněné čistoty! Raduji se s Tebou, že Tvoje Neposkvrněné početí vzbudilo mezi anděly v nebi nevylíčitelný jásot. Dobrořečím Nejsvětější Trojici, že Tě tak vznešenou předností vyzdobila. Prosím Tě o milost, abych mohl mít jednou na věčnosti podíl na Tvé radosti a s anděly Tě věčně ctil a oslavoval. (Ostatní jako první den)

SEDMÝ DEN (5. prosince)

Ó Maria, vycházející jitřenko Neposkvrněné čistoty! Raduji se s Tebou v úžase, že jsi byla hned v okamžiku svého početí v milosti upevněna a neschopnou hříchu učiněna. Dobrořečím Nejsvětější Trojici, že touto předností Tebe jedinou vyznamenala. Prosím Tebe, Panno přesvatá, o milost, abych hřích jako pravé a jediné zlo měl vždycky v ošklivosti a raději zemřel, než se smrtelného hříchu dopustil. (Ostatní jako první den)

OSMÝ DEN (6. prosince)

Ó Panno Maria, slunce beze skvrny! Raduji se s Tebou, že jsi dostala při svém početí od Boha více milosti než všichni andělé a svatí svými zásluhami dosáhli. Velebím a vděčně obdivuji velikou štědrost Nejsvětější Trojice, která Ti tuto přednost dala. Pomoz mi, prosím, abych s milostí Boží vždycky spolupracoval a nikdy jí nezneužíval. Proměň mé srdce a učiň, abych začal sebe poznávat a polepšovat. (Ostatní jako první den)

DEVÁTÝ DEN (7. prosince)

Ó živé světlo svatosti, příklade Neposkvrněné čistoty, panenská Matko Maria! Sotva jsi byla počata, již jsi se Bohu klaněla a Jemu děkovala, že Tvou spoluprací měla být zničena stará kletba a plnost požehnání byla vylita na dítky Adamovy. Prosím Tě o milost, aby toto požehnání zapálilo v mém srdci lásku k Bohu, abych Jej celým srdcem miloval, jednou v nebi měl účast na nebeské hostině, a radoval se ze Tvé slávy, kterou jsi byla korunována v nebi. (Ostatní jako první den)

(Zdroj: Řeholní kniha Třetího řádu, 1905)

Obrazek