Jdi na obsah Jdi na menu
 


Modlitby při Mši svaté

28. 2. 2009

Vzbuď dobrý úmysl

Božský Spasiteli, Ježíši Kriste, jenž jsi mne svým bolestným utrpením vysvobodil od věčné smrti, nyní se chci zbožně účastnit této Mše svaté, abych se Ti klaněl, Tobě děkoval, Tebe za odpuštění svých hříchů prosil a sobě a všem svým milým, živým i mrtvým, mnohé milosti vyprosil. Chci při ní o Tvém utrpení upřímně rozjímat v srdci a prosím Tě pro Tvé bolesti o tuto milost.

Kněz vychází k oltáři

Pán Ježíš kráčí s apoštoly na Olivetskou horu.
Pane Ježíši, vidím Tě smutného kráčet s učedníky na Olivetskou horu, abys tam započal své utrpení a svého nebeského Otce za Sebe i za nás prosil. Připojuji se k Tvým učedníkům, abych byl u Tebe v Tvém zármutku a s Tebou se modlil. V zahradě Getsemanské jsi prožíval tak velkou úzkost, že jsi říkal: "Smutná je duše má až k smrti." Co nejsrdečněji Tě lituji, Božský Spasiteli, a v srdci zakouším Tvoji smrtelnou úzkost. Chci při celém Tvém utrpení vytrvat, s Tebou věrně bdít a modlit se. Obětuji Tvůj nevystižitelný zármutek, abych dosáhl pravé lítosti nad svými hříchy a nakonec i útěchu pro svou duši, až budu umírat. Amen.

Kněz začíná Mši svatou

Pán Ježíš se třikrát modlí k svému Otci a potí se krví. Nejvíc zarmoucený Pane Ježíši Kriste, který jsi se modlil v krvavém potu ke svému Otci, vím, že jsi se krví potil pro moje hříchy, přiznávám se, že jsem často zhřešil myšlením, řečí i skutky a zanedbáním mnoha dobrého. Srdečně lituji, že jsem Ti podal tak hořký kalich utrpení svými nepravostmi. Smiluj se nad námi, milosrdný Pane, a odpusť nám naše hříchy. Pro smrtelnou úzkost, kterou jsi tenkrát vytrpěl a pro krvavý pot, který jsi prolil, ochraň mně od malomyslnosti v hodině mé smrti. Amen.

Kněz ukončuje stupňové modlitby

Pán Ježíš budí spící učedníky.
Božský Spasiteli, posiluj mně milostí, abych vždycky nad sebou bděl a modlil se. Budu-li bdít a modlit se, nezvítězí nade mnou trojí zlý nepřítel: tělo, svět a ďábel!

Kněz vystupuje k oltáři a líbá jej

Pán Ježíš je od Jidáše zrádně políben. Je zajat a svázán a veden k Annášovi.
Synu Boží, jak velká byla Tvoje láska k nám, když z touhy trpět za nás jsi vyšel vstříc svým nepřátelům a zrádného Jidáše přátelsky jsi políbil. Nepřátelé Tě srazili na zem, svázali Tě pevně provazy a za velké potupy a posměchu Tě vedli k Annášovi. Ten se posměšně ptal na Tvé učedníky, a jeho necitelný služebník Tě udeřil pěstí do tváře. Synu Boží, děkuji Ti za tuto velikou lásku, se kterou jsi za mě trpěl, a prosím Tě pro toto Tvé potupné zajetí, vysvobod mě od věčného zajetí v pekle. Posiluj mne, abych vždycky byl statečným terciářem, když jde o Tvou čest!

Kněz se uprostřed oltáře modlí

Kristus Pán byl veden ke Kaifášovi, křivě souzen a od Petra, který mu nedávno sliboval věrnost, zapřen.
Synu Boží, jak hrozně se Ti posmívali a rouhali, když Tě vedli ke Kaifášovi! Jak strašlivá byla pro Tebe noc, kterou jsi přetrpěl v žaláři u Kaifáše! Jak mnoha ran, posměchu a urážek se Ti dostalo!
Prosím Tě, pro toto Tvé utrpení, odpusť mně, že jsem Tě tolikrát smrtelnými hříchy zneuctil! Kolikrát se Ti [...] rouhali, tolikrát Tě chválím a velebím, neboť Ty jediný jsi Svatý, Ty jediný jsi chvályhodný, Ty jediný jsi Nejvyšší s Duchem Svatým ve slávě svého nebeského Otce. Osvěcuj mne, abych nikdy na sebe nespoléhal, při svých předsevzetích si nedůvěřoval na své síly a proto se varoval příležitosti k hříchu.

Kněz se obrací k lidu: Pán s Vámi!

Kristus Pán obrací se k Petrovi a Petr hořce oplakává svůj hřích.
Pane Ježíši, zhřeším-li ze slabosti jako Petr, podívej se na mně. Dej, ať své hříchy oplakávám a spáchané zlo podle možností opět napravím.

Kněz jde k straně epištolní

Kristus Pán je veden k Pilátovi, je pomlouvám a křivě obžalován.
Byla to cesta bolesti, když Tě vedli v pátek ráno z domu Kaifášova k Pilátovi. Zástup lidu Ti nadával a posmíval se Ti. Předtím jsi byl pro ně prorok, nyní Tě mají za zločince. A ti, kterým jsi tolik dobrodiní prokázal, křičí: "Ukřižuj, ukřižuj ho!" Toto volání z úst nevděčníků zranilo Tvé srdce a srdce Tvé Matky! Pro tato nespravedlivá obvinění Tě prosím, nesuď mě podle mých skutků, až budu před Tvým soudným stolcem, ale ať je Tvůj rozsudek milosrdný! Jako terciář se chci více varovat hříchu pomluvy, posuzování a marného mluvení.

Kněz jde ke straně evangelní

Spasitel je veden od Piláta k Herodovi, který se mu posmívá. Nejtišší Beránku, jak bolestná potupa Tě postihla, když Ti oblékli bílé roucho jako bláznovi. Za toto Tvé ponížení blahoslavím Tě jménem všech tvorů. Srdečně lituji, že jsem tak často zanedbával naslouchání Božímu slovu, a neřídil se podle něho. Na zadostiučinění za své hříchy se chci chránit i nejmenšího hříchu nečistoty.

Kněz jde doprostřed oltáře a modlí se Krédo

Kristus Pán je od Heroda přiveden zase k Pilátovi.
Synu Boží, děkuji Ti za každý Tvůj krok na Tvé cestě utrpení. Blahořečím Tvé trpělivosti, když Tebou, nevinným Beránkem, pohrdli, a zločinci Barnabášovi dali přednost před Tebou. Nedopusť, abych někdy Tebou pohrdl kvůli některému tvoru, nýbrž posiluj mne, abych Tě nade všecko miloval, abys Ty, můj Bůh, byl opravdu moje všecko!

Kněz líbá oltář a pozdravuje lid: Pán s vámi!

Pilát ukazuje lidu Pána Ježíše, nenalézá na Něm žádnou vinu a chce Ho propustit.
Ježíši, Poklade mého srdce, Ty jsi nevinný, ale přesto na Tobě chtějí najít vinu hodnou smrti. A Ty se nebráníš a dopouštíš, abys byl dále trýzněn za moje hříchy. Prosím Tě o posilu, abych také rád snášel, když budu od lidí posmíván a pronásledován. Chci za Tebou trpělivě kráčet po cestě kříže a svých povinností.

Kněz odhaluje kalich

Spasitel je ze šatů svlečen a ke sloupu přivázán.
Pane Ježíši Kriste, pomoz mi, abych starého člověka i se svými hříšnými návyky úplně svlékl a jako dobrý terciář zachovával Tvá přikázání tak věrně, abych nebyl zahanben v soudný den. Amen.

Kněz obětuje chléb a víno

Kristus Pán zbičovaný obětuje za nás Tělo a Krev.
Synu Boží, jako Ty jsi za nás obětoval Rány a Krev svému Otci nebeskému a jako obětuje Tobě nyní kněz chléb a víno, tak i já věnuji Tobě tělo a duši svou, své myšlenky i skutky, své práce a starosti, své kříže a strarosti. Přijmi, Pane, z rukou kněze tuto svatou oběť, ke cti a slávě Tvého svatého Jména a k užitku našemu i celé Církve.

Kněz přikrývá kalich a skloněn se modlí

Kristus Pán trním korunován.
Synu Boží, nikdy nepochopím, jak hrozné muky jsi vytrpěl, když Tě korunovali trny, které se hluboko zabodávaly do Tvé svaté hlavy, když obličej Tvůj pěstmi rozbili a poplivali. Toto jsi vytrpěl pro mé hříchy pýchy a neposlušnosti. Kéž se naučím od Tvého Nejsvětějšího Srdce být upřímně pokorným a poslušným, zvláště když mluvíš ke mně hlasem svého zástupce, zpovědníka.

Kněz umývá si ruce

Pilát si umývá ruce na znamení, že je nevinen smrtí Krista a přesto ho nevinného vydává na smrt.
Nedej Bože, abych se bál lidí, kteří mi mohou uškodit maximálně časně, nýbrž učiň, abych se bál Tebe a nezahubil duši i tělo navěky. Srdce čisté stvoř ve mně, Bože!

Kněz se obrací k lidu: "Orate fratres, modlete se, bratři!"

Pilát ukazuje lidu umučeného Pána Ježíše.
Synu Boží, Ty se mně ukazuješ zmučený, zraněný a oděný šarlatovým pláštěm, abych viděl, jak je pro Tebe drahocenná moje duše. Dej, ať si vážím nade všechno své duše, tak draze vykoupené, ať ji ani všedním hříchem dobrovolným neposkvrňuji, abych ji měl od Tebe ozdobenou šatem milosti v soudný den.

Kněz modlí se sekrety, tiché modlitby a potom Prefaci

Pán Ježíš jako tichý Beránek neotvírá svá ústa, když Ho Pilát odsuzuje na smrt, a s radostí bere na sebe těžký kříž.
Děkuji Ti, Bože, za to, že jsi mne stvořil, vykoupil a posvětil. Přijal-li jsem od Tebe tato a mnohá jiná dobrodiní, chci také od Tebe přijímat věci nepříjemné. Tys řekl: "Chce-li kdo přijít za mnou, vezmi svůj kříž a následuj mne!" Chci se řídit podle Tvých slov. Jdeš-li Božský Pastýři, abys vydal život za své ovce, buď milostiv také mně, své zbloudilé ovečce. Veleknězi náš, který sebe sama dáváš v oběť za hříchy naše, přijmi v oběť celé mé tělo i duši a buď mi jednou Soudcem milosrdným.

Kněz skloněn modlí se Sanktus

Pán Ježíš padá pod křížem na křížové cestě.
Božský Spasiteli, v nepředstavitelných bolestech padáš pod křížem a zraňuješ bolavé své tělo, protože já znova a znova padám do svých hříšných návyků. Tak často říkávám: Dávám si opravdové předsevzetí více už nehřešit a zase hřeším! Posilni mou slabou vůli, abych nejen sliboval, ale také plnil, a jako terciář usiloval o větší dokonalost, neboť komu je více dáno, od toho se bude více žádat!

Kněz líbá oltář a dělá kříž nad hostií a kalichem

Pán Ježíš nesmírně trpí na křížové cestě.
Otče nebeský, shlédni na oběť svého Syna pod křížem sténajícího a pro Něho smiluj se nade mnou a buď milostiv mně hříšnému.

Kněz se modlí vzpomínku na živé

Pán Ježíš těší jeruzalémské ženy plačící nad Ním.
Pane Ježíši, je mi, jako bys také ke mně mluvil: Neplač nade mnou, nýbrž nad sebou a nad svými hříchy. Pohni mou vůlí, ať zbývající čas mého života použiji pro svou spásu a blaho těch, kdo jsou mi svěřeni. Uděl všem, kteří mi dobrodiní prokázali, zvláště představeným, duchovním i světským, rodičům, bratřím, sestrám, přátelům a všem členům serafínské rodiny, mnoho milostí pro tělo i pro duši. Zvláště nám všem dej pravou lásku vzájemnou a svornost!

Kněz dává ruce na obětní dary a dělá nad nimi kříže

Pána Ježíše přibíjejí na dřevo kříže.
Jak velká je, Spasiteli, Tvá láska ke mně, a jak kruté jsou bolesti, které za mne trpíš! Jak těžké jsou mé hříchy v Tvých očích! Ať mě naplní spasitelná bázeň, připoutej mne k Sobě, abych se nikdy neodloučil od Tvého kříže a Tvých přikázání.

Kněz pozdvihuje svatou Hostii

Pán Ježíš je vyvýšen na kříži.
Pozdraveno budiž pravé Tělo Ježíše Krista, které za mne na kříži bylo obětováno. V nejhlubší pokoře klaním se Tobě. Ježíši, Tobě jsem živ. Ježíši, Tobě umírám. Ježíši, Tvůj jsem živý i mrtvý! Amen.

Kněz pozdvihuje kalich

Pán Ježíš prolévá svou Krev.
Pozdravena budiž předrahá Krvi Ježíše Krista, která byla za mne na kříži vylita. V nejhlubší pokoře klaním se Tobě. Ježíši, smiluj se nade mnou! Ježíši, smiluj se nade mnou! Ježíši, odpusť mi hříchy mé. Amen.

Kněz dělá kříže nad Tělem a Krví Páně

Pán Ježíš velmi trpí na kříži.
Zástup pod křížem se Mu posmívá. Jak mě zahanbuješ, můj Ježíši, svou milostí, při veškerém utrpení, když já bývám často netrpělivý, nevrlý a vzteklý. Odpusť mi to a uč mě svým příkladem přemáhat vztek, netrpělivost a nevrlost.

Kněz vzpomíná na zemřelé

Pán Ježíš se modlí za své nepřátele.
Kdybych neodpustil svým protivníkům a nesmířil se s nimi, nebyl bych hoden nazývat se Tvým učedníkem, můj Ježíši. Vždyť netrpím ani zdaleka tolik, co jsi vytrpěl Ty, a ani tak nevinně!

Kněz bije se v prsa a prosí, aby se Bůh smiloval nad námi hříšníky

Pán Ježíš odpouští kajícímu lotru.
I na kříži jsi, náš Spasiteli, plný lásky a dobroty k hříšníkům. Kdo se k Tobě s důvěrou obrací, bývá vyslyšen a dojde odpuštění. Pane, vzpomeň také na mne a dej, abych u Tebe nalezl milost.

Kněz opět dělá kříž nad nejsvětějšími způsobami a trochu pozdvihuje Hostii nad kalich

Pán Ježíš žízní, je napájen žlučí a octem a trpí smrtelnou úzkost.
Dobrý Spasiteli, žízníš a toužíš po obrácení a spásu všech duší. I když jsem sám hříšník, přesto se modlím se za obrácení hříšníků, zvláště mezi svými blízkými. Obrať je, aby se polepšili, zachraň je pro touhu Tvého Nejsvětějšího Srdce.

Kněz se modlí Otčenáš, Pater noster

Pán Ježíš pronáší na kříží svá poslední slova.
Pane Ježíši, odpusť mým nepřátelům. Potěš mně v hodině smrti, jako jsi potěšil kajícího lotra. Buď mi milostiv na přímluvu své Matky, kterou jsi i mně odevzdal v učedníkovi Janovi. Dej, ať toužím po spravedlnosti a věčné blaženosti a šťastně dokonám svůj život. Na konci mého života přijmi mého ducha do svých rukou!

Kněz láme svatou Hostii

Pán Ježíš umírá na kříži.
Chrámová opona v Jeruzalémském chrámu se trhá, země se třese, skály pukají. Spasiteli dobrotivý, Ty umíráš také za mne. Ať stále oplakávám své hříchy, dokud jsem živ. Otřes mým kamenným srdcem a dej, abych umřel hříchu a žil jen pro Tebe samého. V hodině smrti mi pak buď milostiv!

Kněz klade jednu část Hostie na patenu, druhou drží nad kalichem

Pánu Ježíši je otevřen kopím bok.
Otče, Tvůj Syn prolévá všechnu svou Krev, což volá k Tobě o milost také za mne ubohého. Naplňuje mně to důvěrou i sladkou útěchou. Zahoj, Pane Ježíši, rány duše mé ranami Srdce svého. Tvá Nejsvětější Krev posvěť mne!

Kněz vpouští částečku svaté Hostie do kalicha

Pán Ježíš vstupuje svou duší do předpeklí a těší tam duše spravedlivých.
Božský Spasiteli, prosím Tě pokorně, ať nyní zásluhy Tvé nejsvětější smrti vstoupí k věrným duším do očistce, aby Tvým milosrdenstvím byly zproštěny časných trestů a směly vstoupit brzy k Tobě do věčné slávy!

Kněz bije se třikrát v prsa a říká Agnus Dei, Beránku Boží

Setník a lid se bili po smrti Pána Ježíše v prsa a vyznávali: To byl jistě Boží Syn!
Beránku Boží, posvátná hrůza v celé přírodě po Tvé smrti vynutila všem vyznání, že jsi trpěl nevinně jako Syn Boží. Jak Ti mám důstojně poděkovat za Tvou bolestnou smrt? Odpusť mi mé hříchy, z lásky k Tobě jich lituji.

Kněz skloněn modlí se tři modlitby před svatým přijímáním

Tělo Pána Ježíše sňaté z kříže, položili na klín Bolestné Matky.
Pozdravena buď přesvatá hlavo Spasitele mého, pro mne trním korunovaná; pozdraveny buďtě přesvaté tváře pro mne poplivané a zpolíčkované; pozdraveny buďte milostiplné oči slzami a krví zalité; blahoslavená ústa, žlučí a octem napájená; svaté ruce pro mne na kříži přibité; láskyplné srdce kopím probodené; přesvaté nohy pro mé spasení unavené! Pozdravena buď nejdražší Krvi Pána Ježíše za mne vylitá; přesvaté Tělo na dřevě kříže usmrcené. Pozdraveno buď třicet tři let Tvého života za mne obětovaného! To vše nestačí Tvé lásce, a dokonce mi dáváš za pokrm mé duši své Tělo a svou Krev. Já, nevděčný hříšník, nezasluhuji tak velkou lásku a dobrotu Tvoji! Pane, nejsem hoden, abys vešel pod mou střechu, ale řekni jen slovo, a má duše bude uzdravena. (třikrát)

Kněz přijímá nejsvětější Tělo a Krev Páně

Tělo Spasitelovo, bylo položeno do nového hrobu.
Pane Ježíši, ať je mé srdce vždy náležitě očištěno, kdykoli přijímám Nejsvětější Svátost! Učiň mne hodným, abych Tě směl co nejčastěji přijímat. Již nyní vroucně toužím po Tobě a srdečně žádám, abych Tě v Nejsvětější Svátosti směl přijmout. Toužím, abych byl s Tebou spojen Svatým Přijímáním. Věřím v Tebe, doufám v Tebe, miluji Tě nade všecko. Upřímně lituji všech svých hříchů. Tvé Tělo a Tvá Krev zachovejte duši mou k životu věčnému. Amen.

Kněz zahaluje kalich

Hrob Páně je přikryt kamenem a zapečetěn.
Božský Spasiteli, již odpočíváš po svém utrpení. Dáváš mi radostnou naději, že po strastech a křížích tohoto života také pro mne bude následovat život věčného odpočinku, v němž nebude více ani bolest ani utrpení.

Kněz říká prosebné modlitby

Pán Ježíš vstává třetího dne z mrtvých.
Tvé zmrtvýchvstátní, Ježíši, je mi zárukou, že i já vstanu z mrtvých. Kéž bych slavně z mrtvých vstal. Proto posiluj mne, abych statečně a vytrvale kráčel za Tebou.

Kněz pozdravuje věřící slovy: Pán s Vámi!

Pán Ježíš se zjevuje svým věrným.
Božský Spasiteli, dej, abych na Tvá přikázání lásky k bližnímu nikdy nezapomínal, se všemi lidmi pokoj měl, protože víra bez skutků je mrtvá.

Kněz říká Ite, missa est! a dává požehnání

Pán Ježíš žehná svým apoštolům na hoře Olivetské a vystupuje na nebesa.
Božský Spasiteli, raduji se z Tvé oslavy na nebesích! Prosím ve hluboké pokoře, pozdvihni své oslavené ruce a také mně uděl své Božské požehnání. Požehnej mé duši i tělu, a chraň mně všech nepřátel viditelných i neviditelných!

Kněz se modlí poslední evangelium

Pán Ježíš sesílá Ducha Svatého na apoštoly, kteří potom všude hlásají Kristovo Evangelium a obětují za něj svůj život.
Boží Synu, sesílej i na mne ustavičně Ducha Svatého, abych Tvou svatou Vůli poznával a podle ní žil. Ať neznám nic jiného, než pro Tebe žít, pro Tebe trpět, pro Tebe svým slabostem a hříchům umírat! Přivlastni mi zásluhy svého bolestného utrpení, abych jednou navěky s Tebou byl spojen a Tebe za lásku Tvou nekonečnou velebil a blahoslavil od věčnosti do věčnosti. AMEN.

(Zdroj: Řeholní kniha třetího Řádu sv. Františka Serafínského, 1905)