Jdi na obsah Jdi na menu
 


Modlitby mezi dnem

2. 1. 2010

Před jídlem.

Oči všech doufají v Tebe, Hospodine, a Ty jim dáváš pokrm v čas příhodný; otvíráš ruku svou a naplňuješ všelikého živočicha požehnáním. Sláva Otci… Pane, smiluj se nad námi. Kriste, smiluj se nad námi. Pane, smiluj se nad námi. Otče náš. Zdrávas Maria. Požehnej, Hospodine, nás i těchto darů svých, kterých nyní ze štědroty Tvé požívati budeme. Skrze Krista, Pána našeho. Amen.

Po jídle.

Děkujeme Tobě, všemohoucí Bože, za všecka dobrodiní Tvá. Jenž jsi živ a kraluješ na věky věků. Amen. Pane, smiluj se nad námi. Kriste, smiluj se nad námi. Pane, smiluj se nad námi. Otče náš. Zdrávas Maria. Račiž Hospodine, životem věčným odplatit všem, kteří nám dobře činí pro Jméno Tvé. Amen.

Před prací.

Ó Ježíši, všecko z lásky k Tobě!

Po práci.

Bohu, jenž chtění a dokonávání dává, čest a chvála budiž vzdána.

Při kropení se svěcenou vodou.

Pokrop mne, Bože svou milostí, obmyj duši mou ode vší nepravosti, bych Krví Syna Tvého, ušel trestu pekelného.

Nechej jednu krůpěj svěcené vody skanouti do očistce a modli se:

Odpočinutí věčné…

Když hodiny bijí.

Pomodli se Zdrávas, Maria. Anebo se modli: Bože, hodina zas udeřila, jenž mne hrobu přiblížila. Až udeří poslední, dej hříchův odpuštění! Anebo: Maria, buď Matkou mojí, v posledním stůj při mně boji!

Když slyšíš zvonit.

Velebeno budiž Jméno Pána Ježíše Krista, velebeny buďte smrt a utrpení Jeho, které nás spasily.

V netrpělivosti.

Rač mně, ó Ježíši, svaté trpělivosti dáti! A Ty, ó Maria, Matko má, chraň od hříchu jazyk můj! - Panno Maria, Matko Boží, oroduj za nás u Ježíše.

V pokušení.

Raději umříti, nežli zhřešiti! Ó Paní má, ó Matko má, pomni že Tobě náležím! Chraň a opatruj mne jako statek a majetek svůj. Spasiteli světa smiluj se nad námi!