Jdi na obsah Jdi na menu
 


Modlitba k pěti ranám Páně, kterou se modlívala svatá Klára

8. 7. 2010
ObrazekMatka svatá paní Klára po Velikonocích slyšela zpívat: Viděl jsem pramen vody, který vyvěral z chrámu, na pravé straně, tak se rozradostnila a uchovala to v paměti, že vždy po jídle a po kompletáři nechávala podat sobě a sestrám svěcenou vodu, a sestrám říkala: „Moje sestry a dcerušky, máte si vždy připomínat a mít na paměti tu požehnanou vodu, která vyšla z pravého boku našeho Pána Ježíše Krista, když visel na kříži.“
Tomáš z Celana se o těchto paraliturgických zvycích ve své legendě nezmińuje. Ale potvrzuje jinou věc, že se „Naučila Hodinky kříže, jak je František, milovník Kříže, složil, a pravidelně se je modlívala se stejnou láskou.“
Svatý František mohl ke svým modlitbám použít některé z existujících officií, ale on se nespokojil s žádným z nich a složil své vlastní Officium o utrpení Páně. Je to svědectví o jeho osobním vztahu k utrpení Pána Ježíše. Použil k tomu výhradně slov žalmů, ze kterých poskládal sérii modliteb, které se snaží proniknout do myšlenek a pocitů trpícího Krista v různých okamžicích Jeho utrpení. Kdo vzal tyto modlitby za své a poctivě se je modlil, vedlo ho to ke stále většímu sjednocení s trpícím Kristem. Toto Officium nebylo určeno celému františkánskému bratrstvu, ale zůstalo Františkovou osobní modlitbou.
Svatá Klára se kromě Officia modlila ještě i Modlitbu k pěti ranám Páně. Bohužel se nám dochovalo její znění pouze ve verzi pocházející z první poloviny 16. století. Bratr Mariano da Firenze ji uvádí ve své historii Klarisek, která se dochovala v jednom kodexu z Volterry:
 
Modlitba k pěti ranám Páně, kterou se modlívala svatá Klára
 
Modlitba k pravé ruce a její chvála
Chvála a sláva buď Tobě vzdána za přesvatou ránu Tvé pravé ruky, Pane Ježíši Kriste. Pro tuto svatou ránu odpusť mi všechny mé hříchy, jimiž jsem se vůči Tobě provinila myšlením, slovem a skutkem, že jsem zanedbávala Tvou službu a oddávala se rozkoším těla ve spánku i bdění. Pro své utrpení hodné úcty dej, abych uctivě rozjímala o Tvé přeblažené smrti a o Tvých přesvatých ranách, a dáš-li, vzdávala Ti díky za umrtvení svého těla.
Modlitba: Otče náš.
Pozdravení: Zdrávas Maria.
 
Modlitba k levé ruce a její chvála
Chvála a sláva buď Tobě vzdána za přesvatou ránu Tvé levé ruky, nejmilejší Ježíši Kriste. Pro toto svatou ránu smiluj se nade mnou a cokoliv se Ti na mně znelíbí, laskavě změń. Popřej mi vítězství nad Tvými zavilými nepřáteli, abych je mohla Tvou silou přemoci. A skrze svou přeblaženou smrt mne vysvoboď ze všech nebezpečí nynějšího i budoucího života. Dej, abych byla hodna Tvé slávy v Tvém království. Amen.
Modlitba: Otče náš.
Pozdravení: Zdrávas Maria.
 
Modlitba k pravé noze a její chvála
Chvála a sláva buď Tobě vzdána za přesvatou ránu Tvé pravé nohy, nejsladší Pane Ježíši. Pro tuto svatou ránu mi dovol, abych byla hodna činit pokání za své hříchy. A skrze Tvou přeblaženou smrt pokorně prosím, abys mne, svou služebnici, podle své Vůle střežil ve dne i v noci a vytrhl mě z každého protivenství duše i těla a dnech trápení pozvedl mou duši k důvěře v Tebe a ve Tvé milosrdenství a dovedl mě do věčné radosti. Amen.
Modlitba: Otče náš.
Pozdravení: Zdrávas Maria.
 
Modlitba k levé noze a její chvála
Chvála a sláva buď Tobě vzdána za přesvatou ránu Tvé levé nohy, nejlaskavější Pane Ježíši Kriste. Pro svou svatou ránu dej, abych došla úplného odpuštění, abych si s Tvou pomocí zasloužila uniknout trestu. A pro Tvou přesvatou smrt Tě prosím, nejlaskavější Pane Ježíši, abych se v předvečer svého skonu upřímně vyzpovídala ze svých hříchů, abych dosáhla dokonalé lítosti a čistoty duše i těla a byla pomazána svatým olejem, a tak si zasloužila přijmout k věčné slávě Svátost Tvého nejsladšího Těla a Krve. Amen.
Modlitba: Otče náš.
Pozdravení: Zdrávas Maria.
 
Modlitba k ráně v boku a její chvála
Chvála a sláva buď Tobě vzdána za přesvatou ránu v Tvém boku, nejdobrotivější Pane Ježíši Kriste. Pro tuto svatou ránu a skrze přesvatou štědrost Tvého milosrdenství, kterou jsi prokázal vojínu Longinovi, když otevřel Tvůj bok, dej nyní nám všem: prosím Tě, nejdražší Ježíši, který jsi mě křtem očistil od dědičného hříchu a který jsi dnes po celém světě obětován a požíván, abys mne pro svou nejdražší Krev osvobodil od veškerého zla minulého i budoucího. Skrze svou přehořkou smrt mi dej pravou víru, pevnou naději a dokonalou lásku, abych tě milovala celým srdcem, celou duší a celou silou a upevni mě v dobrých činech. Dej, abych pevně setrvávala v Tvé svaté službě, abych se Ti tak mohla navždy líbit. Amen.
Modlitba: Otče náš.
Pozdravení: Zdrávas Maria.
 
V. Pět ran Páně.
R. Ať je mi lékem.
V. Pěti ranami.
R. Chraň mě Kriste, před pádem.
V. Dej mír, Kriste.
R. Pěti ranami.
 
Modleme se:
Všemohoucí věčný Bože, Ty jsi vykoupil lidský rod pěti ranami svého Syna, našeho Pána, Ježíše Krista. Dej nám, prosícím, abychom při každodenním uctívání těchto ran, pro Jeho drahou Krev byli vysvobozeni od nenadálé a věčné smrti. Amen.