Jdi na obsah Jdi na menu
 


28. 4. Bl. Lucchesius de Poggibonsi, terciář

28. 4. 2011
Blahoslavený Lucchesius de Poggibonsi(1181-1260)
člen III.řádu. V roce 1694 byl prohlášen za blahoslaveného papežem Inocentem XII.
 
Blahoslavený Lucchesius se narodil v Gaggianu. Přestěhoval se do Poggibonsi (Siena), kde začal obchodovat a zde se i oženil. Jeho manželka se jmenovala Buonadonna.

 

On i jeho manželka stále více toužili žít duchovním životem. Když procházel tímto krajem svatý František, kterého Lucchesius znal jako syna svého známého Petra de Bernardone, zval Františka často k sobě do domu. Oba manželé ho prosili o řeholi, normu života podobnou té, kterou dal Menším bratřím.

Žádost manželů přivedla Františka k realizaci myšlenky řehole pro laiky, kteří byli vázaní slibem manželství a pro ty, kteří nemohli odejít do Řádu. Poslal jim řeholi tzv. “Třetího řádu františkánského“, definovaného jako „podstata svatého Evangelia“ a ukázal jim roucho podobné tomu, jaké nosili bratři.

 

Tradice, podle které manželé z Poggibonsi byli první františkánští terciáři, není jistá. Byli však první, kteří dosáhli slávy oltáře, protože se v Poggibonsi kult k blahoslavenému Lucchesiovi a blahoslavené Buonadonně začal šířit hned po jejich smrti. Mnoho příběhů, zázraků a povzbuzení se vypráví z jejich života.

Obrazek